Jeste li znali da je PEFC najveći svjetski sistem za certificiranje šuma? Evo par ključnih činjenica koje je korisno znati:

✅ Više od 40 nacionalnih sistema za certificiranje: PEFC okuplja preko 40 nacionalnih sistema za certificiranje šuma. To znači da se PEFC standardi razvijaju uzimajući u obzir lokalne potrebe i prioritete.

✅ Preko 320 miliona hektara certificiranih šuma: Trenutno je po PEFC shemi certificirano više od 320 miliona hektara šuma širom svijeta. To osigurava održivo gospodarenje šumama i očuvanje biološke raznolikosti.

✅ Održivo upravljanje šumama: PEFC promoviše održivo gospodarenje šumama putem objektivne i nezavisne certifikacije. To znači da se drvo i proizvodi iz šuma proizvode po najvišim ekološkim, socijalnim i etičkim standardima.

✅ Procesi sa više interesnih grupa: PEFC uključuje različite aktere, uključujući vlasnike šuma, industriju, organizacije civilnog društva i vladine institucije, kako bi se postigao konsenzus o najboljim praksama u gospodarenju šumama.

✅ Očuvanje planete: Očuvanje naših šuma je ključno za smanjenje uticaja klimatskih promjena i očuvanje prirodnih resursa. PEFC se snažno zalaže za očuvanje i održivo korištenje šuma.

✅ Od lokalnog do globalnog: PEFC certifikacija ide od lokalnih šuma do globalnih lanaca opskrbe drvetom, osiguravajući da proizvodi iz certificiranih šuma dolaze do krajnjih potrošača širom svijeta.